"En plats där jag får förverkliga mina idéer"Emma, 13, Deltagare CoderDojo. Foto: Jenny Korhonen, Sandbacka Park Utveckling

Emma, 13, är en rutinerad CoderDojo-deltagare som gillar att programmera i Scratch. Hon skapade senast ett eget spel med tillhörande figurer, som hon själv designat. På CoderDojo får Emma utlopp för sin kreativitet. ”Kodstugan” är tillgänglig för barn och unga 7-17 år varannan måndag på Sandbacka Park.
     – CoderDojo är en plats där jag får förverkliga mina idéer inom dator och teknik. Jag får bland annat utveckla spel och skapa figurer. Det kan vara svårt- men det är mest roligt, säger Emma, 13.


CoderDojo lär barn och unga att koda, utveckla webbplatser, appar och spel. Deltagarna får möjlighet att utforska olika former av teknik utifrån sina egna intressen och mentorernas kunskaper.
     – Vi har jättebra mentorer- min mamma exempelvis. Det känns som alla kan olika mycket om olika saker. Det är en bra blandning, säger Emma.
 
”Det finns något för alla”
Man behöver inga tekniska förkunskaper för att delta i CoderDojos kodstuga. Det finns manualer och mentorer som stöd. Aktiviteterna är anpassade för alla och har olika svårhetsgrader.
     – På ”dojon” kan man bygga allt från robotar och Bluebots till att koppla in sig på Minecraft-servern. Bluebots är lite lättare tillskillnad från Scratch. Det finns något för alla, säger Emma.
 
Fri kreativitet
Deltagarna får själva bestämma vad de vill åstadkomma under tiden på CoderDojo. Minecraft och Scratch är två populära aktiviteter. Emma gillar att hon får sätta sin egen prägel på det hon skapar.
     – Det bästa är att jag får skapa min egen design på det jag gör. Det jag skapar får min personliga stil. Exempelvis kan jag bygga egna figurer i Scratch och använda färger som jag tycker om, säger Emma.

Gratis deltagande
Det är kostnadsfritt att vara deltagare på CoderDojo. Man anmäler sig inför varje träff som är varannan måndag under skolterminen. Något som Emma föredrar om man inte har tid.
     – Det var min kompis som berättade om CoderDojo. Hon skulle hit en dag och då följde jag med. Jag har gått på CoderDojo sex gånger och idag är jag faktiskt tillbaka efter kort uppehåll. Det kommer att märkas om jag kommer ihåg hur man gör, men det tror jag, säger Emma.Den 4 september är nästa CoderDojo-tillfälle. Anmälan öppnar igen 26/8-17.
Vill du läsa mer om CoderDojo?
CoderDojo i Sandviken