Logo

Kundcase

event

Annelies idé skapar social hållbarhet

Datum:

Annelie Norman vet hur det är att komma till ett nytt land, utan nätverk och ensam om att tala sitt språk. Hon gifte sig med en man från Marocko.

‒ Jag blev en del i en muslimk familj och allt var på arabiska. Jag kunde till och med stå och sjunga i duschen, för att få höra svenska.

Nu är det en av erfarenheterna som lett fram till hennes affärsidé.

Annelie Norman har en brokig bakgrund. Hon har arbetat som lärare i hemkunskap och idrott på särskolan, som förhandlare på hyresgästföreningen och som jobbcoach. Hon är aktiv i idella föreningar, som idrottstränare och föreläsare om ätstörningar och psykisk ohälsa, som ambassadör för Hjärnkoll.

Och hon brinner för att förändra samhället. Orden bubblar ur henne.

‒ Kvinnor som kommer hit till Sverige, de blir väldigt lost. Man blir ju det. Min idé handlar om att hjälpa dem att förstå: vad är jag, vad kan jag, vad vill jag?. För att de sedan ska kunna ta sig vidare, säger hon och lutar sig fram över bordet och förklarar att hon har en metod, med spelkort utvecklade i Holland, som gör att även den som tror sig ha klara svar på de frågorna kan få nya tankar.

‒ Jag har testat det här med olika grupper, på företag och bland ungdomar i idrottslag. Det blir alltid väldigt bra.

Och nu vill hon alltså utveckla metoden och rikta in sig på att få in utlandsfödda kvinnor på arbetsmarknaden.

‒ Det jag erbjuder är dels en utbildning om en själv, och dels om svenska samhället, och jag ser ju redan nu hur vi skulle kunna koppla ihop det här med olika företag, som är intresserade av hållbarhet.

Hon skissar på flera olika steg och vägar för att ta det här vidare. Och det är bland annat för att få hjälp med att sortera bland alla tankar och idéer och få råd kring i vilken riktning hon ska utveckla dem som hon går till Sandbacka Sceince Parks innovationscoach Peter Andersson.

‒ Jag hörde honom när han kom till Nyföretagarcentrum och berättade om evenemanget Next day och kände bara direkt att jag ville träffa honom och prata. Han är väldigt bra, säger hon och berättar att hon via Peter fått kontakt med fler människor.

‒ Från att ha stått i ett rum där det enda tydliga har varit dörren bakom mig ser jag nu fler och fler dörrar bli tydliga, dörrar som jag kan knacka på och säga hej kan ni hjälpa mig, jag har en idé som kan lösa ett samhällsproblem.