Logo

Kundcase

event

Åsa hjälper företag med förändring ‒ och planerar att rikta in sig på hållbarhet

Datum: 2020-01-09

När Åsa Sund ska förklara vad hennes företag Toimprove gör konstaterar hon först att det är en stor och svår fråga. Men det går att uttrycka det väldigt enkelt och elegant, visar det sig.

‒ Jag designar förändringsupplevelser som landar i hjärtat.

Hon har knappt suttit inne på kontoret som hon delar med kollegan och egenföretagaren Karin Svärd Hertel på Sandbacka det senaste året, konstaterar hon. Ett stort uppdrag har gjort att hon varit ute hos kunden i princip hela tiden och arbetat med omfattande projekt kring digitalisering.

Men uppdragen kan vara mindre också.

Gemensamt är att hon på olika vis hjälper till i en förändringsprocess och att den faktiskt blir av. Hon arbetar ofta med lite annorlunda metoder, berättar hon, det kan till exempel handla om workshops där deltagarna får röra på sig för att på så sätt frigöra tankar och sätta igång processer. För att skapa förutsättningarna för att förändringen faktiskt landar i hjärtat.

Åsa Sund är civilingenjör med inriktning mot miljöteknik i botten och arbetade ett antal år på Sandvik innan hon startade eget 2012.

‒ Jag kommer från trakten kring Gnosjö och har vuxit upp i en företagarfamilj, så för mig har det alltid varit självklart att jag ska driva eget, säger hon.

Beslutet att lämna Sandvik var alltså inte särskilt dramatiskt. Till en början satt hon på Sandbacka Science Parks creative office och hon säger att det sammanhanget var viktigt.

‒ Alla som satt där var i samma situation som en själv. Det var enkelt att fråga nån om hur de löst sin bokföring eller bara ta en fika.

Att hon och Karin Svärd Hertel sedan hyrde in sig på Sandbacka föll sig helt naturligt.

‒ Här finns infrastrukturen och man springer på folk på ett naturligt vis, säger hon.

Nu har de två tillsammans en plan på att delvis börja med något helt nytt tillsammans. Det handlar om att hjälpa företag och organisationer att skapa hållbara affärer, inte bara miljömässigt utan också ekonomiskt och socialt.

‒ Hur kan vi med våra metoder bidra till att göra företaget med hållbart? Det är svårt att gå från ord till handling. Vi kan hjälpa företag att hitta företagsnyttan i hållbarhet, säger Åsa Sund.