Logo

Hållbar inkludering

Skapa bolag som håller länge

Det finns stora utmaningar för industriföretag i Gävleborg och Dalarna att hitta rätt kompetens - och för kompetens att hitta företag. Hållbar inkludering är projektet som ska bidra till att tillgodose industrins rekryteringsbehov genom att bättre matcha företag med kompetens.

Problem med att hitta rätt kompetens är en av de största utmaningarna inför framtiden. Det framgår bland annat i Småföretagarbaromentern 2019. Rätt kompetens är avgörande för hur företagen ska kunna utvecklas och stå sig i den globala konkurrensen, men små och medelstora företag har ofta svårt att lägga tid och resurser på att hitta kompetensen som behövs.

bild inkludering

Samtidigt finns det en stor andel utrikesfödda personer med erfarenhet från industriarbete i sina tidigare hemländer som nu står utanför arbetsmarknaden.

‒ Vi vill matcha ihop utrikesfödda med företagen, säger Himan Mustafa, som är koordinator för det nya projektet Hållbar inkludering.

Projektet, som är ett samarbete mellan Sandbacka Science Park och IUC Dalarna och som finansieras av Region Gävleborg, Region Dalarna och Tillväxtverket, kommer att löpa under tre år.

‒ Vi kommer att träffa företagen och se vilka behov de har. Vi kommer också att ta hjälp av arbetsförmedlingen för att få kontakt med människor som har bakgrund inom industrin, förklarar Himan Mustafa och berättar att Centrum för vuxet lärande, CVL, också är inkopplade i projektet och kommer att hjälpa till att göra bedömningar av kompetens, i de fall där intyg och liknande saknas.

IUC Dalarna har redan tidigare framgångsrikt testat att matcha ihop människor och företag på det här viset. I det nya projektet hoppas man på att kunna ta fram en modell som sedan enkelt går att sprida till andra regioner. Läs mer här >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

KONTAKT

Himan Mustafa
Projektkoordinator Hållbar Inkludering, Sandbacka Science Park
072-880 5327
himan.mustafa@sandviken.se

Farhad Nekouei
Projektledare Hållbar Inkludering, IUC Dalarna
070- 646 8020
farhad.nekouei@iucdalarna.se

Finansiärer Hållbar inkludering

Utforska möjligheterna tillsammans med oss.

Hör av dig!